Karabat, 19 Mart’ta CHP’ye yönelik yargı girişimlerinin ardından Borsa İstanbul’da yaşanan büyük kayıpları hatırlattı. Söz konusu tarihten bu yana piyasalarda tedirginlik ve güvensizliğin hâkim olduğunu belirten Karabat, "CHP’ye kayyum planları nedeniyle piyasa bir türlü toparlanamadı" ifadelerini kullandı.
FAİZLER ARTTI, REZERVLER ERİTİLDİ
Aynı süreçte politika faizinin 350 baz puan artırılarak yüzde 46’ya çıkarıldığını ve gecelik fonlama oranının yüzde 49’a yükseldiğini hatırlatan Karabat, bu dönemde yaklaşık 60 milyar dolarlık rezervin satıldığını söyledi. Karabat’a göre, iktidarın otoriter adımları ekonomideki kırılganlığı daha da artırıyor.
KAYYUM GİRİŞİMİ EKONOMİK FELAKETİ TETİKLEDİ
CHP’ye yönelik kayyum planlarının 30 Haziran’da yeniden gündeme geldiğini ancak ekonomide yaşanacak yeni kayıplar nedeniyle davanın ertelendiğini söyleyen Karabat, “Kamuoyundaki tepkiler ve davanın hukuki temelden yoksun olması, yatırımcının yeniden borsaya yönelmesini sağladı. Borsa, uzun süredir sıkıştığı 9 bin puan seviyesinden hızla 10 binin üzerine çıktı” dedi.
“ERDOĞAN’IN SINIRSIZ BAŞKANLIK HAYALİ”
CHP’li Karabat açıklamasında, “Yargı kumpaslarının son bulması, adil ve bağımsız yargının tesisiyle birlikte ülkemiz huzura kavuşacaktır. Erdoğan’ın sınırsız başkanlık hayali, Türkiye ekonomisinin taşıyamayacağı kadar ağır bir yük haline gelmiştir” sözleriyle erken seçim çağrısını yineledi.
“TÜRKİYE ERKEN SEÇİME GİTMELİ”
Karabat, yüksek enflasyon, artan işsizlik ve düşen alım gücünün sorumlusunun tek adam rejimi olduğunu belirterek, “Türkiye erken seçime gitmeli, halk iradesi yeniden tecelli etmelidir. Ekonomide güvenin tesisi, ancak demokrasi ile mümkündür” mesajını verdi.
Karabat’ın sosyal medya paylaşımı şöyle:
“1) Başkanlık referandumundan bu yana yaşanan ekonomik kriz, 19 Mart’taki yargı darbesi ile derinleşti. Halkımızın, işçilerin ve yatırımcıların tek umudu CHP ile Cumhurbaşkanı Adayımız Ekrem İmamoğlu oldu.
2) Aşağıdaki tabloda da göreceğiniz üzere, 19 Mart yargı darbesi sonrası Borsa İstanbul’da çok büyük kayıp yaşandı. CHP’ye kayyum planları nedeniyle piyasa bir türlü toparlanamadı.
3) İmamoğlu’nun tutuklanması ile birlikte politika faizi 350 baz puan artırıldı ve yüzde 46’ya çıkarıldı. Gecelik fonlama yüzde 49’u buldu. 60 milyar dolar civarında rezerv satıldı. Piyasada tedirginlik, belirsizlik ve güvensizlik arttı.
4) Kumpas organizasyonları CHP yönetimi üzerinden devam etti. 30 Haziran’da CHP’ye kayyum atamayı planlayan AKP yargısı, ekonomide daha fazla kayıp yaşanmasından korktu. Bu nedenle dava ertelendi.
5) Kayyum davasının altının tamamen boş olması ve kamuoyunda oluşan tepki ile yatırımcılar borsaya yöneldi. Aylardır 9 bin seviyelerinde olan borsa kısa sürede 10 bin puanın üzerine çıktı.
6) Muhalefete kurulan yargı kumpasının son bulması ve adil yargılamaların yapılmasıyla ülkemiz huzura kavuşacaktır. AKP’nin otoriter rejim planları yatırımcıları korkutuyor. 19 Mart ve 30 Haziran bunun en büyük göstergesidir.
7) Türkiye ekonomisi, Erdoğan’ın ilelebet başkanlık arzularını kaldıracak durumda değildir. Enflasyonun düşmesi, işsizliğin azalması ve halkın refaha kavuşması için bir an önce kumpas davaları son bulmalı ve Türkiye erken seçime gitmelidir.”