Siyaset

CHP’de 30 Haziran hazırlığı: Partililer beş senaryo üzerinde duruyor

Cumhuriyet Halk Partisinde (CHP) gözler kurultay davasına çevrildi. Partililer beş senaryo üzerinde duruyor.

CHP’nin 4–5 Kasım 2023’teki 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin “iptal” talebiyle açılan dava, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 30 Haziran 2025’te görülecek. Davanın özü, eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yakın isimlerin kurultayda "oy karşılığı ödeme yapıldığı" iddiasıyla usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle açtığı ve seçilmiş yönetimin "mutlak butlan" (yok hükmünde sayılması) talebine dayanıyor.

Mahkemeye sunulan “mutlak butlan” kararı çıkarsa, hem kurultay geçersiz sayılacak hem de Özgür Özel liderliğindeki yönetimin hukuki dayanağı ortadan kalkacağı için Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkanlığına dönmesi mümkün hale gelebilir.

PARTİLİLER BEŞ SENARYO ÜZERİNDE DURUYOR

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, CHP'nin hukukçuları, parti kurultaylarıyla ilgili yetkili organın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) olduğunu vurgulayarak davayla ilgili “İlçe seçim kurulu tarafından yapılan seçimin iptali, asliye hukuk mahkemesinden istenemez” diyor. Bu nedenle davadan olumsuz bir sonuç beklemediklerini söylüyorlar.

Ancak “davalardan siyasi kararlar çıkabildiği” ihtimali üzerinden senaryoları da düşündüklerini belirten partililer, olumsuz senaryolardan biri olarak, CHP lideri Özgür Özel’in yaptığı açıklamada işaret ettiği Çağrı Heyeti ihtimalini söylüyor. Buna göre partinin bir Çağrı Heyeti tarafından 40 gün içinde kurultaya götürüleceği kaydediliyor.

En çok tartışılan senaryolardan biri olan mutlak butlan ihtimalinde ise, önceki yönetim partinin başına geri geliyor. Parti kurmayları bu senaryoya karşı da CHP’nin tüzüğüne göre olağanüstü kurultay kararı alınan maddeleri anımsatıyor. Bu kapsamda önceki yönetimden gelen isimler olsa bile Kılıçdaroğlu’nun görevi kabul etmesi halinde, CHP’nin Parti Meclisi kararı ile kurultaya gidilebileceği belirtiliyor.

"CHP HİÇBİR YARGI KARARINI KABUL ETMEYECEK"

Aynı şekilde yine delegelerin de partiyi seçime götürebileceği aktarılıyor. Parti tüzüğünde olağanüstü kurultay isteminde bulunan kurultay üyelerinin sayısı, üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlıyor ise; kurultaya güvenoyu ve seçim maddesinin konulabileceği yazıyor. Olağanüstü kurultay kararı alınınca da partinin en geç 45 gün içinde seçime gitmesi gerekiyor.

Ancak CHP’nin hiçbir yargı kararını kabul etmeyeceğinin altını çizen parti kurmayları, tüm bu senaryolarla ilgili “Yani yargı kararıyla kimse gelip, ‘1 yıl partinin başında dururum’ diye düşünemez. Parti; kendi ve halkın istemediği kimseyi orada tutmaz” diyor.

Bu kapsamda partililer ne genel merkezi ne de partiyi bırakacaklarını vurguluyor.