KOMİSYON TEKLİFİNE GENİŞ KATILIM AMA SINIRLI ÜYE TALEBİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında 100 kişilik bir anayasa ve “terörsüz Türkiye” strateji komisyonu kurulması önerisi, beklenen ilgiyi görmedi. AKP başta olmak üzere muhalefet partileri, bu kadar büyük bir yapının sağlıklı çalışmayacağını belirterek öneriye sıcak bakmadı. Partiler, daha sınırlı üyeli ve esnek yapılı bir komisyon konusunda uzlaşı arayışında.
AKP: 35 KİŞİLİK, MECLİS BAŞKANI İNİSİYATİFİNDE OLSUN
AKP, komisyonun Meclis Başkanı’nın inisiyatifiyle kurulmasını, 35 kişilik yapıda olmasını ve bunun 30’unun grubu bulunan partilere, 5’inin ise diğer partilere ayrılmasını önerdi. AKP yetkilileri, “Komisyon bir yasa ile kurulmasın, esnek çalışsın. İç işleyişini kendi belirlesin, öneriler geliştirsin ama sonuç üretmeye odaklansın” görüşünü savundu.
DEM PARTİ, KANUNLA KURULMASINDAN YANA
DEM Parti ise 35 kişilik komisyon önerirken, grubu bulunmayan partilerin de katılmasını, komisyonun yasal düzenlemeyle kurulmasını ve yetkilerinin açıkça belirlenmesini istedi.
CHP VE YENİ YOL: “KARARLAR NİTELİKLİ ÇOĞUNLUKLA ALINSIN”
CHP ve Yeni Yol grubu da 35-40 kişilik bir komisyonu destekliyor. Her iki parti de komisyonun kanunla kurulmasını, tüm partilerin katılımını ve kararların nitelikli çoğunluk ya da geniş mutabakatla alınmasını öneriyor. Ayrıca komisyonun Başkanlık Divanı’nın çoğulcu bir yapıda olması gerektiğini belirtiyorlar.
KOMİSYONUN İSMİ DE TARTIŞMA KONUSU
Komisyonun ismi konusunda da fikir ayrılıkları yaşanıyor. İktidar kanadı sürece “Terörsüz Türkiye” adını verirken, DEM Parti bu ifadeye karşı çıkıyor ve “Barış ve Demokrasi” adını öneriyor. Ancak iktidar cephesi, “barış” kelimesinin “savaş hali olmadığı” gerekçesiyle komisyonda yer almaması gerektiğini savunuyor. AKP, içinde “huzur” ve “gelecek” geçen alternatif isimlere sıcak bakıyor. Yeni Yol ise “Demokrasi ve Uzlaşma” ve “Toplumsal Mutabakat ve Demokrasi” isimlerini öneriyor.
YAZ BOYUNCA ÇALIŞMA ÖNERİSİNE ORTAK GÖRÜŞ
Bütün partiler, komisyonun Meclis tatile girmeden önce kurulması ve yaz boyunca çalışmalara devam etmesi konusunda fikir birliği sağladı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un partilerden gelen yazılı önerileri değerlendirdikten sonra, partilerin belirlediği koordinatörlerle toplantı yapması bekleniyor. Meclis’in resmi kapanış tarihi 31 Temmuz olsa da fiili kapanışın 17-18 Temmuz’da gerçekleşebileceği belirtiliyor.
BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?
Devlet Bahçeli, 28. Yasama Yılı’nın açılışında DEM Partililerle tokalaşmasının ardından “terörsüz Türkiye” sürecine yönelik bir yol haritası çağrısı yapmış ve şu sözlerle önerisini duyurmuştu:
“TBMM Başkanı’nın çağrısı ile ‘Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu’ kurulması samimi teklif ve temennimizdir.”
Ancak Bahçeli’nin önerdiği 100 kişilik yapıya hem iktidar hem de muhalefet mesafeli yaklaşarak, daha dar kapsamlı bir komisyon fikrinde birleşti.