Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify hakkındaki soruşturmalar sonrası Türkiye'den çekilebileceğine dair dikkar çeken bir açıklama yaptı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu'nun hedef göstermesi üzerine önce bakanlığın ardından Rekabet Kurulu'nun hakkında soruşturma başlattığı Spotify yetkililerle görüştüğünü geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.
Ancak İngiliz gazetesi The Times'a konuşan Spotify yetkilileri Türkiye operasyonlarını gözden geçirdiklerini aktardı.
The Times'a konuşan yetkililer, kullanıcı içeriklerinin sansüre uğramasına karşı olduklarını vurguladı. Kaynaklar, Türk makamlarla işbirliğinin sürdüğünü söylese de radikal bir adımın da sinyalini verdiler: Şirketin Türkiye'deki faaliyetlerini geçici olarak durdurma ya da tamamen sonlandırma ihtimalini değerlendirdiği ifade edildi.
NE OLMUŞTU?
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, uygulamayı hedef alarak "dini ve milli değerleri ihlal ettiğini" iddiası ile adli süreç başlatılmasını istemişti.
Bu açıklamadan kısa süre sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı "dini ve milli değerleri hedef alan içerikler" olduğuna iddiası ile soruşturma başlattı.
Bakanlıktan sonra Rekabet Kurulu da uygulama hakkında incleme başlattı.
Tüm bunlar bakan yardımcısının "dini ve milli değerlerin ihlal edildiği" iddiasının ardından yaşandı.
Rekabet Kurulu uygulama hakkında "Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği iddialarına ilişkin" inceleme başlatıldığını bildirdi.
Spotify ise incelemeye ilişkin şu açıklamayı yaptı.
"Türkiye Rekabet Kurulunun başlattığı incelemeden haberdarız. İnceleme kapsamında işbirliği yapıyor, süreci aktif olarak anlamaya çalışıyoruz ve Rekabet Kurulu ile hızlı ve yapıcı bir çözüme ulaşmak için çalışacağız. Spotify olarak, tüm faaliyetlerimizi yasal gerekliliklerle uyumlu şekilde yürütüyoruz, ancak incelemenin kapsamı ya da odağı hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmadığımızdan şu aşamada daha fazla yorum yapamıyoruz.
Türkiye'ye olan bağlılığımız son derece açık: Sadece 2024 yılında Türkiye müzik sektörüne 2 milyar liranın üzerinde ödeme gerçekleştirdik, Türkiye Top 50 listesinin yüzde 90'ını oluşturan Türk sanatçıları kapsamlı bir şekilde çalma listelerimize dahil ettik ve Türk sanatçıların global telif gelirlerinin artmasında kilit bir rol oynadık. Bu global telifler şu anda Türk sanatçıların platformumuzda elde ettikleri toplam kazancın yarısından fazlasını oluşturuyor."
Rekabet Kurulu'nun Spotify'a ilişkin incelemesine ilişkin 'iddialar var' dediği açıklaması is şu şekilde:
"Rekabet Kurulu 28.06.2025 tarihli toplantısında, çevrim içi müzik akış hizmetleri pazarında faaliyet gösteren Spotify Dijital Yayıncılık Hizmetleri AŞ, Spotify Yönetim Destek Hizmetleri AŞ ve Spotify AB’den oluşan ekonomik bütünlüğün (SPOTIFY) 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği iddialarına ilişkin olarak inceleme başlatılmasına karar verdi.
Geniş bir kullanıcı tabanına sahip olan ve müzik içeriğinin önemli dağıtım kanallarından biri haline gelen SPOTIFY’ın Türkiye’de uyguladığı stratejiler ve politikaların müzik endüstrisinde rekabet karşıtı etkilere yol açtığı yönünde çeşitli iddiaların kapsamlı bir şekilde ele alınabilmesi amacıyla inceleme başlatılmasına karar verildi.
İncelemede temel itibarıyla; SPOTIFY’ın, çevrim içi müzik akış hizmetleri pazarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştıran ve/veya lisans ilişkisi kapsamında çeşitli muhataplara ödediği telif ücretlerinin dağılımını etkileyen eylemleri ve platformda yer alan sanatçılar ve içerik üreticileri arasında başta platformda görünürlük olmak üzere çeşitli yönlerden ayrımcılık yapmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’u ihlal edip etmediği detaylı bir şekilde değerlendirilecektir. "
Spotify ile iletişime geçtiklerini söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, sosyal medya hesabından Spotify'deki içeriklerin uzun süredir yakından takip ettiklerini açıkladı.
"SPOTİFY GEREKEN ADIMLARI ATMADI"
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Spotify'ı uyardıklarını ancak 'uyarılara uygun adımları atmadığını' iddia etmiş ve şunları söylemişti:
"Dini ve milli değerlerimizi hedef alan, toplumumuzun inançlarına hakaret eden içerikler hiçbir şekilde düzeltilmemiş, sanatçılarımıza karşı yapılan ayrımcılık ve hak ihlalleri ise görmezden gelinmiştir."
"ARTIK HUKUKİ MESELE HALİNE GELMİŞTİR"
Platformda "playlist" adı altında toplumun inançlarına ve kültürel değerlerine aykırı içerikler tespit edildiğini iddia eden Mumcu, ayrıca şunları kaydetmişti:
"Toplumumuzun hassasiyetlerini yok sayan bu sorumsuzluk ve denetimsizlik artık hukuki mesele haline gelmiştir. Bu nedenle şahsen adli sürecin başlatılması gerektiğini düşünüyor ve yetkili kurumlarımızı göreve davet ediyorum. Sürecin bizzat takipçisi olacağımı ve hiçbir ihlalin cezasız kalmaması için gereken her adımın atılacağını belirtmek isterim. Türkiye'nin toplumsal ve manevi değerlerini, kültürel mirasını ve sanatçı haklarını hedef alan her türlü tutuma karşı yasal çerçevede mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Eşsiz ülkemizin dini ve milli değerlerine, kültürüne, inancına, toplumsal kimliğine, sanatçısına ve müziğine sahip çıkmaya devam edeceğiz."