Kültür Sanat

Sardes ve Bin Tepeler artık "UNESCO Dünya Mirası"

Manisa’daki Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası listesine giren 22. kültürel varlığı oldu.

Dışişleri Bakanlığı, Manisa’nın doğusunda yer alan Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri’nin, UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin Paris'teki 47. Oturumu’nda resmi olarak listeye alındığını duyurdu. Böylece Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki kültürel alanlarının toplam sayısı 22’ye çıktı.

TÜRKİYE'NİN 22. LİSTEYE GİREN KÜLTÜREL VARLIĞI

Dışişleri Bakanlığı, Manisa'nın doğusunda bulunan Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüslerinin bugün Paris'te düzenlenmekte olan Dünya Miras Komitesi'nin 47. Oturumu'nda UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildiğini bildirerek, "Ülkemizin UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki alanlarının sayısı 22'ye ulaşmıştır" açıklamasını yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da "Türkiye’nin kültürel hazineleri, Türkiye Yüzyılı’nda birer birer gün yüzüne çıkmaya devam edecek. Gece müzeciliği kapsamında ziyaretçilerini ağırlayan Sardes Antik Kenti’nin büyülü atmosferini keşfetmeye herkesi davet ediyorum" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Manisa'nın doğusunda bulunan 'Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri', bugün (12 Temmuz), Paris'te düzenlenmekte olan Dünya Miras Komitesi'nin 47. Oturumu'nda UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir. 'Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri'nin kaydıyla birlikte ülkemizin UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki alanlarının sayısı 22'ye ulaşmıştır."

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye’nin 2023 yılında aday olduğu kategoride en yüksek oyu alarak, UNESCO Dünya Miras Komitesi üyeliğine 2023-2027 dönemi için seçildiğini belirtti.

"TÜRKİYE'NİN KÜLTÜREL HAZİNELERİ"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da konuyla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“UNESCO Dünya Miras Listesi’ne bir değerimiz daha eklendi! Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri, UNESCO ailesine katılarak 22. kültürel hazinemiz oldu. Lidya uygarlığının başkenti, dünyanın ilk madeni parasının doğduğu yer olan bu eşsiz coğrafya artık tüm insanlığın ortak mirası olarak kayıt altına alındı. 20 metre kalınlığında ve antik dönemde yüksekliği 15 - 20 metre olduğu düşünülen surlarıyla, 7500 hektarlık dev nekropol alanıyla Lidya uygarlığının eşsiz temsilcisi olarak artık dünya sahnesinde. Bu başarıda emeği geçen Sardes Kazı Başkanlığı başta olmak üzere tüm bilim insanlarımıza ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Tespit ve Planlama Daire Başkanlığı çalışma arkadaşlarımıza gönülden teşekkür ederim. Türkiye’nin kültürel hazineleri, Türkiye Yüzyılı’nda birer birer gün yüzüne çıkmaya devam edecek. Gece müzeciliği kapsamında ziyaretçilerini ağırlayan Sardes Antik Kenti’nin büyülü atmosferini keşfetmeye herkesi davet ediyorum”

SARDES ANTİK KENTİ
Sardes, MÖ 8–6. yüzyıllarda Lidya Krallığı'nın başkenti olup, bölgedeki ilk Demir Çağı devleti olarak önemli bir güç merkezi haline gelmişti. Lidyalılar, madeni parayı icat etmeleri, büyük zenginlikleri ve özgün sosyokültürel yapılarıyla biliniyor. Sardes, akropolis, surla çevrili şehir merkezi ve sur dışındaki yerleşimler ile tümülüs tarzı mezar alanları olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Kentin üst kesiminde devasa surlar ve teraslama sistemi, alt kesiminde ise kerpiç evler, kayaya oyulmuş mezarlar ve altın rafinerisi bulunuyor. Kentin yaklaşık 3000 yıl boyunca kesintisiz olarak yerleşime açık kaldığı biliniyor.

BİN TEPE LİDYA TÜMÜLÜSLERİ
Sardes'in kuzeyindeki Bin Tepe nekropolünde, yaklaşık 119 adet tümülüs 75 kilometre karelik geniş bir alana yayılmış durumda. Tümülüslerin yapımına MÖ 7. yüzyılda başlanmış olup Alyattes Tümülüsü gibi örnekler, dünyanın en büyük anıtsal mezarları arasında yer alıyor. Lidya sonrası dönemde Persler'in de bu mezarları kullanmaya devam ettiği ve tümülüs geleneği MÖ 4. yüzyıla kadar sürdüğü biliniyor.