Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski hakimi Rıza Türmen, “AİHM’in Demirtaş kararı” başlıklı yazısında AİHM’in 8 Temmuz’da Demirtaş’la ilgili verdiği son kararı hatırlattı ve “Demirtaş’ın serbest bırakılması her şeyden önce bir hukuksal zorunluluk” diye yazdı.

Türmen T24’teki yazısında; PKK’nin silahları yakma töreninin arifesinde, 8 Temmuz 2025’te AİHM’in Selahattin Demirtaş ile ilgili 4. kez önemli bir karar açıkladığını belirterek; Demirtaş’ın tutuklanmasının, ifade özgürlüğü, özgürlük hakkı, Sözleşme’deki bir hakka hükümetin getirdiği sınırlamaların Sözleşme’de öngörülmeyen siyasal amaçlara hizmet etmesi, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine karar verdiğini ve Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep ettiğini aktardı.

'Siyasal iktidarın işine gelmeyen AİHM kararları...'

Türmen “O yandan bu yana AİHM kararlarının uygulanmasından sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Demirtaş’ın serbest bırakılmasını öngören pek çok karar kabul etti. Bakanlar Komitesi’nin bu konudaki en son kararı 12 Haziran 2025 tarihini taşıyor. Bütün bu kararlar, siyasal iktidarın işine gelmeyen AİHM kararlarını uygulamama konusundaki iradesini aşamadı” diye yazdı ve yazısında son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Kararın ortaya çıkardığı iki hukuksal gerçek var.

A. Demirtaş’ın özgürlüğünden yoksun bırakılması hukuka aykırıdır.

Son Dakika... İmralı heyeti Adalet Bakanı ile görüştü: Demirtaş’ın tahliyesi de konuşuldu
Son Dakika... İmralı heyeti Adalet Bakanı ile görüştü: Demirtaş’ın tahliyesi de konuşuldu
İçeriği Görüntüle

B. Demirtaş’ın tutuklanması siyasal nedenlerden kaynaklanmaktadır.

İki AİHM kararından ve pek çok Bakanlar Komitesi kararından sonra Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması her şeyden önce bir hukuksal zorunluluk. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olmasının getirdiği bir yükümlülük. Aynı zamanda bir hukuk devleti sorunu. İnsanları hukuka aykırı olarak zindanlarda tutmanın ne hukuk devletiyle ne de demokrasiyle bağdaşmadığı açık.”