Artvin merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklanan gazeteciler Dicle Baştürk, Yavuz Akengin, Eylem Emel Yılmaz, Ozan Cırık ve Metin Yoksu için 18 basın meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, gazetecilerin yalnızca haber faaliyetleri nedeniyle cezalandırılmak istendiği belirtilerek, tutuklamaların basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkını tehdit ettiği ifade edildi.

Soruşturma kapsamında gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin, telif ödemelerinin ve iletişimlerinin suçlama konusu yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirten örgütler, tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti. Açıklamada ayrıca, Eylem Emel Yılmaz’ın cezaevi koşullarına ilişkin endişelere de yer verildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

"13 Haziran’da İstanbul’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan gazeteciler Dicle Baştürk, Yavuz Akengin, Eylem Emel Yılmaz ve Sendika.Org emekçisi Ozan Cırık, 16 Haziran gecesi çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında ayrıca gazeteci Metin Yoksu Batman’da savcılığa giderek ifade verdikten sonra 26 Haziran’da tutuklandı.

Soruşturma dosyasında gazetecilerin haber sitelerine sağladıkları teknik hizmetler, haberleri için aldıkları telif ödemeleri ve mesleki iletişimleri suçlama konusu yapıldı. Gazeteciler, yaptıkları haberler ve bu haberler karşılığında aldıkları ödemeler nedeniyle cezalandırılmak isteniyor.

Basın özgürlüğünü koruyan ulusal ve uluslararası düzenlemeler kapsamında gazetecilik faaliyetlerinin suç unsuru olarak gösterilmesi kabul edilemez. Haber yapmak, haber paylaşmak ve bunun karşılığında telif ücreti almak suç değildir. Gazetecilik suç değildir.

Ayrıca gazeteci Eylem Yılmaz’ın cezaevi kapasite doluluğu gerekçesiyle yerde yattığı ortaya çıkmıştır. Haksız yere yargılanmasının yanı sıra psikolojik ve fiziksel sağlık sorunlarına yol açacak şekilde cezalandırılmaktadır. Bu koşullar uluslararası insan hakları sözleşmelerine de aykırıdır.

Aşağıda imzası bulunan basın meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları olarak, bu tutuklamaların, muğlak suçlamaların basını susturmak amacıyla giderek nasıl daha fazla istismar edilmesinin en son örneği olduğunu düşünüyoruz. Gazetecilerin yalnızca haber üretiminden ve paylaşımından dolayı ‘örgüt üyeliği’ ile suçlanması kabul edilemez.

Gazeteciliğin ifade özgürlüğü başta olmak üzere güvencesizlik, baskı ve sansürle kuşatıldığı bu günlerde gazetecilerin gelir elde ettikleri mecralar, çalıştıkları kurumlar ve SGK kayıtları temelinde tutuklama uygulamasıyla baskı altına alınmaya, sindirilmeye çalışılması halkın haber alma hakkının da engellenmesidir.

Tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını ve basını susturmaya yönelik girişimlerden vazgeçilmesini talep ediyoruz.

İmzacılar:

1. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)

2. Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF)

3. Haber-Sen (Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası)

4. DİSK Basın-İş

DMM iddiaları yalanladı: "Ormanları PKK yakmıyor"
DMM iddiaları yalanladı: "Ormanları PKK yakmıyor"
İçeriği Görüntüle

5. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

6. P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği

7. Netgazeti, Gürcistan

8. Batumelebi, Gürcistan

9. Community Radio “Marneuli”, Gürcistan

10. Gürcistan Gazetecilik Etik Tüzüğü

11. Gürcistan Bağımsız Gazeteciler Derneği (IAGJ)

12. Gazetecilik Kaynak Merkezi (JRC)

13. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)

14. ARTICLE 19

15. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ)

16. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ)

17. Gazeteciler ve Medya Çalışanları Sendikası (Rusya)

18. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği DFG"