The Times gazetesi, Türkiye'nin tanınmış gazetecilerinden ve Osmanlı padişahı Sultan V. Murad'ın torunu olan Kenize Murad'ın, 1970'lerde CIA adına muhbir olarak çalıştığını iddia etti.

The Times'ın ortaya çıkardığı belgelere göre Murad, 1973'te Paris'te yapılan bir görüşmede CIA tarafından muhbir olarak görevlendirildi.

"UNPOLO/1" kod adı verilen Murad'a, Çinli diplomatlar ve Ortadoğu'daki stratejik hedeflerle ilgili casusluk yapması talimatı verildiği belirtildi. Ancak Murad, CIA'ye gönderdiği mektupta, ajan olarak çalışmayı kabul etmediğini ifade etti. Buna rağmen elde edilen belgeler, Kenize Murad'ın CIA ile ilişkilerinin 1979 yılına kadar devam ettiğini gösteriyor. 'HAYATIM BOYUNCA BİR AMERİKAN GİZLİ SERVİSİ İÇİN ÇALIŞMADIM' Konuyla ilgili olarak The Times'a konuşan Kenize Murad, hakkındaki iddiaları reddederek, "Hayatım boyunca bir Amerikan gizli servisi için çalışmadım ve böyle bir düşünceyi asla aklımdan geçirmedim" ifadelerini kullandı. Murad, 1973 yılında ABD'li bir diplomatla tanıştığını ve diplomatın kendisine CIA için çalışmasını teklif ettiğini belirterek, ilk anda bu teklife şaşırdığını söyledi. Gazeteci Murad, başlangıçta teklifi kabul etmiş gibi yaparak CIA'in sol görüşlü gazetecileri nasıl işe almaya çalıştığına dair bir araştırma yapmak istediğini fakat daha sonra korkuya kapıldığını itiraf etti. Murad, "Sonradan bunun aptalca olduğunu anladım. CIA hakkında intikam riski almadan yazı yazamayacağımı fark ettim. Onları kandırıyormuş gibi yapmam bile hataydı. Yüz yüze konuşmaktan korktuğum için, üzgün olduğumu, başta kabul ettiğimi ancak bunu yapamayacağımı anlatan bir mektup gönderdim" dedi. ‘BÜROKRATİK BİR HATA OLABİLİR’

Murad, CIA'in kendisini neden 6 yıl boyunca kayıtlarında tuttuğunu anlamadığını, bunun ancak bürokratik bir hata olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Deniz Yücel'den Ömer Çelik'e: "2 Kasım'da sandığa gelecek cesaretiniz var mı? Yoksa sandıktan kaçmaya devam mı?"
Deniz Yücel'den Ömer Çelik'e: "2 Kasım'da sandığa gelecek cesaretiniz var mı? Yoksa sandıktan kaçmaya devam mı?"
İçeriği Görüntüle

Ortaya çıkan belgelerde Murad'ın ismi, İran devrimi sırasında 1979'da Tahran'daki Amerikan Büyükelçiliği’nde yok edilmek istenen ancak İranlı halı dokumacıları tarafından yeniden birleştirilen kağıtlarda da yer aldı. Bu durum, Kenize Murad hakkındaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

KENİZE MURAD KİMDİR

15 Haziran 1940'ta Paris'te doğdu. Annesi Sultan V. Murad’ın torunu Selma Rauf Hanımsultan, babası Hindistan'da Kotwara Yasama Meclisi üyeliği yapan Sacid Hüseyin Ali Bey’dir. "Rajkumari Kenize de Kotwara" olan asıl adını, Fransa'da ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtiğinde nüfusa kayıt olurken "Kenize Murad" olarak değiştirdi. İki yaşında annesini kaybettikten sonra bir Fransız aile tarafından yetiştirildi. Bu yüzden Türkçe bilmeyen Murad, babasını 21 yaşındayken tanıdı. Bir süre hosteslik, çocuk bakıcılığı yaparak, operada bilet satarak geçindi. Çocukluğunu geçirdiği Paris'te yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra bazı Fransız dergilerinin Ortadoğu muhabirliği yapmaya başladı. 1971’den itibaren belgeler servisine bağlı makaleler yayınlamaya başladı. Sorumluluk alanını kapsayan Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerde bir süre yaşadı. Bangladeş, Etiyopya ve 1982 yılında Beyrut kuşatması sırasında üç ay boyunca Lübnan'da kalarak bir yıldan fazla bir süre İran devrimini kapsayan savaş muhabirliği yaptı.

babaocagi.com