TBMM Genel Kurulu'nda Siber Güvenlik Kanunu teklifi görüşmeleri başladı. Muhalefet, teklifin anayasa aykırı olduğunu belirterek, itiraz etti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin tümü üzerine yapılan görüşmelere muhalefet partileri, teklifin anayasa aykırı olduğunu belirterek itiraz etti.

Teklife göre, Siber Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanından oluşacak.

  • Siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda öncelikle yerli ve milli ürünler tercih edilecek.
  • Belirtilen yetkiler çerçevesinde elde edilecek kişisel veriler ve ticari sırlar, bu verilere erişilmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde resen silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek.
  • Türkiye Cumhuriyeti'nin siber uzaydaki milli gücünü meydana getiren unsurlarına yönelik siber saldırı gerçekleştiren veya bu saldırı neticesinde elde ettiği her türlü veriyi siber uzayda bulunduranlara 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.
  • Yetkili mercilerin ve denetim görevlilerinin istedikleri bilgi, belge, yazılım, veri ve donanımı vermeyenler veya bunların alınmasına engel olanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 günden 1500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Sır saklama yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere veya görev ve yetkilerini kötüye kullananlara 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

'OLAĞAN DIŞI YETKİLER' CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan kanun teklifini, "Geçmişte yaşadığımız FETÖ kalkışması ve Ergenekon, Balyoz kumpas davaları bu şekilde olağan dışı yetki verilen kişilerin ne büyük acılara ve hukuksuzluklara yol açtığını göstermiştir" sözleriyle eleştirdi.

Özgür Ceylan şu ifadeleri kullandı:

CHP lideri Özgür Özel’in talimatıyla soruşturma başlatıldı: ‘Taviz yok’
CHP lideri Özgür Özel’in talimatıyla soruşturma başlatıldı: ‘Taviz yok’
İçeriği Görüntüle
"Siber güvenlik milli güvenliğimizin önemli bir parçası haline gelmiştir ve bu konuda çağı yakalayan önlemler almamız son derece önemlidir. Ancak bunu yaparken insan hakları ve demokrasinin temel kavramlarından uzaklaşılmamalıdır. Özellikle görüşeceğimiz kanun teklifinin 8. maddesinde siber güvenlik başkanına olay mahallinde arama yapma, kopyalama, el koyma gibi izinlerin verilmesi çok sakıncalıdır.

Bu yetki kişisel hak ve özgürlükleri hiçe sayacak bir yetkidir. Teklifle yargı ve kolluk kuvvetlerinden herhangi bir onay almaya gerek duymadan siber güvenlik başkanı harekete geçme yetkisini elde etmektedir.

Siber güvenlik başkanı, partili cumhurbaşkanı tarafından atanacak siyasi bir bürokrattır. Bu yetkiyle muhalif gördüğü her türlü yapıya ve kişilere karşı operasyon yapma yetkisini eline almaktadır. Geçmişte yaşadığımız FETÖ kalkışması ve Ergenekon, Balyoz kumpas davaları bu şekilde olağan dışı yetki verilen kişilerin ne büyük acılara ve hukuksuzluklara yol açtığını göstermiştir. Bu teklifle partili cumhurbaşkanına bütün yetkileri veren tek adam yönetiminin çarpıklıklarını küçük küçük tek adamlar yaratarak daha da arttırmaktasınız."
babaocagi.com