Son iki günde Gemlik’te 3.9, 4.2 ve 4.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Art arda yaşanan depremlerin ardından uzmanlar, yeniden uyardı.
"FAYLAR DİRİ"
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, ise Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey ve güney olmak üzere iki kolu olduğunu hatırlatarak, "Biz, Kuzey kolunun tehlikelerini fazlaca konuşurken güney kolu ihmal ediyoruz. Oysa burası da aynı derecede aktif fay hatlarıyla dolu. Art arda yaşanan bu sarsıntılar bize, bu bölgedeki fayların diri olduğunu gösteriyor. Arka arkaya olan bu depremler, birbirinin artçısı olmaktan çok bağımsız depremler gibi görünmekte ve bölgenin enerjisini de azaltmışa benzemiyor" dedi.
Ersoy, bölgede "6 ve hatta 7’ye varabilen büyüklükte depremler oluşabileceğini" belirtti. Gemlik’in ise "alüvyon zeminli, daha yumuşak, deprem dalgalarının daha şiddetlenebileceği ve yapı stokunu hayli etkileyebilecek bir zemin" üzerinde kurulu olduğunu vurguladı.
"6-7 ARASI DEPREM HER AN MÜMKÜN"
Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Süleyman Pampal da, "Kuzeyde İstanbul’u tehdit eden fay kıpır kıpır. Güneyde ise Yalova, Bursa, Orhangazi, Pamukova, İznik... Tüm o bölgeyi etkisi altına alan KAF’ın ayrı bir kolu var. Gemlik’inde içinden geçen bu fay 1065 yılında 7 üzerinde bir deprem üretti. Uzun zamandır da enerji biriktiriyor. Dolayısıyla bu hareketlenmeleri büyük fayın kırılmak üzere kurguladığı bir ısınma olarak yorumluyorum. 6 üzeri- 7 büyüklüğünde bir deprem her an mümkün, deprem tehlikesi çok yüksek özellikle fayın tam göbeğinde olan İznik ve civarı" diye konuştu.
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise, 6 Şubat depremlerinin ardından Adıyaman uçağındaki röportajda Soybaş'a "Birtakım siyasi meseleler sebebiyle taşınmasından vazgeçildi. Oysa Gemlik muhakkak taşınmalı. Hem KAF’ın güney kolu üzerinde hem de zemini alüvyon. Eğer büyük bir deprem olursa burası biter, kurtulma şansı çok az" demişti.
"TEHLİKELİ BİR YER"
Görür, yaşanan depremlerle ilgili olarak da X hesabında "Gemlik’te yine deprem oldu. Bu deprem Gemlik Fayı üzerinde. KAF’ın güney kolu. Kuzey kolda enerji birikimi fazla olduğu için burası da etkileniyor. Tehlikeli bir yer. Yerleşimi itibariyle itina gerekir. Er veya geç olabilecek büyük bir deprem ciddi zarar verebilir. Deprem dirençli Gemlik üzerinde ciddiyetle durulmalıdır" paylaşımını yaptı.
2017’de çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Gemlik’in zemini daha sağlam bölgelere taşınması için adımlar atılmaya çalışılmıştı. Ancak "boşaltılan alanların ne olacağı konusunda anlaşmazlıklar çıktı" ve 8 yıldır ilerleme kaydedilemedi.