Gazze’deki Şifa Hastanesi Müdürü Dr. Muhammed Ebu Silmiyye, yakıt ve ilaç eksikliği nedeniyle hastanelerin saatler içinde işlevsiz hale gelebileceğini açıkladı.
“Jeneratörler durursa hastaneler kurtarılma yeri değil, mezarlık olur” diyen Ebu Silmiyye, acil yakıt girişine izin verilmemesi durumunda yoğun bakım, cerrahi ve diyaliz birimlerinin kapanacağını belirtti.
YOĞUN BAKIMDAKİ 13 HASTA, KUVÖZDEKİ 17 BEBEK TEHLİKEDE
Hastanede sadece “bir dakika bile durması ölüm demek” olan yoğun bakım ünitesi çalışıyor. Ebu Silmiyye, El-Hulu Hastanesi’nde kuvözde yatan 17 bebeğin, Şifa Hastanesi'nde ise yoğun bakımda yatan 13 hastanın yaşamak için saatlere karşı yarıştığını söyledi.
“Bir felaketin tam ortasındayız. Eğer yakıt sağlanmazsa bu insanlar için sonuç ölüm cezası olacak.”
DİYALİZ ÜNİTESİ KAPANDI: 350 HASTA TEDAVİSİZ
Elektrik kesintisi nedeniyle diyaliz ünitesi kapatıldı. Bu da 350’den fazla böbrek hastasının hayati tedavilerden mahrum kalması anlamına geliyor. Cerrahi müdahaleler ise ağır bombardıman ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle yalnızca en acil vakalara uygulanabiliyor.
GAZZE’DE SAĞLIK SİSTEMİ YÜZDE 25 KAPASİTEYLE ÇALIŞIYOR
Ebu Silmiyye, Şifa Hastanesi’nin bombardıman ve altyapı yıkımı nedeniyle yalnızca %25 kapasiteyle çalıştığını belirtti.
Ayrıca hiçbir sağlık sisteminin bu büyüklükte bir yıkımla baş edemeyeceğini, DSÖ’ye durumu aktardıklarını söyledi.
İLAÇ YOK, KAN YOK
Artan ölü ve yaralı sayısı, ilaç ve kan krizini derinleştirdi. Son bir ayda yalnızca Şifa Hastanesi’nin 10 bin ünite kana ihtiyacı oldu.
Ancak Gazze’de her 10 kişiden 9’u yetersiz beslenme nedeniyle kan veremiyor. Ebu Silmiyye, "Sadece her 10 kişiden 1’i bağışçı olabiliyor. Bu durum felaketi büyütüyor" dedi.
SINIRLAR AÇILSIN, SAVAŞ DURSUN
Gazze Sağlık yetkilisi Ebu Silmiyye, sınır kapılarının acilen açılmasını, ilaç ve tıbbi ekipmanın geçişine izin verilmesini istedi. “Savaşın sona ermesi artık sadece siyasi değil, insani bir zorunluluk” dedi.