Yaşam

Emeklilik şartları değişti mi? Yeni düzenleme yasalaştı: Engelli emeklilik nasıl olunur prim sayısı kaç oldu?

Engelli vergi indirimi ile emeklilik şartlarında değişiklik yapıldı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Sigorta girişi 2008 öncesi olan SSK’lılar, 2008 sonrasında çalışmaya başlayanlar gibi Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurullarından rapor alacaklar. Engellilik oranı hesabında değişiklik oldu mu? Yüzde 40, 50, 60 engelli emeklilik şartları nedir? İşte detaylar...

Engelli emeklilik şartları; diğer çalışanlardan farklı şartlara, başvuru ve sonuç adımlarına sahiptir. 2008 yılından önce sigortalı çalışmaya başlayan SSK'lıların engelli emeklilik koşullarını değiştiren kanun teklifi TBMM'den geçti. Engelli vergi indirim raporu ile emeklilik hakkı sona erdi. Peki bundan sonra engelli raporuyla emekli olma süreci nasıl işleyecek? Engelli emeklilik şartları nedir, Engelli raporuyla emeklilikte neler değişti, yeni düzenleme nasıl oldu? İşte 1 Ekim 2008 öncesi çalışmaya başlayan SSK’lıların engelli emeklilik şartları.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenleme ile 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olarak çalışmayan başlayan engelli SSK’lıların (4A) emeklilik koşulları değişti. Engelli emeklilik sürecinde tek yetkili kurum SGK oldu.

Engelliler ne zaman kaç yılda ve kaç primle emekli olacak?

Yeni yasa ile 2008 öncesi sigortalı olanların Gelir İdaresi Başkanlığı ile ilişkileri kesiliyor, SGK sağlık kurulları raporuna göre engellilik derecesi belirlenip, bu şartlara göre emekli olabilecekler. Bu kapsamda 2008’den önce sigortası olanlar, SGK sağlık kurullarından engellilik raporu alacaklar, alacakları çalışma gücü kaybı raporuna göre de sigortalılık süresi ve prim gün sayısını tamamlayanlar emekliliğe hak kazanacaklar. 2008 öncesi sigortalılardan yüzde 40-49 engelliliği olanlar 18 yıl çalışıp 4100 prim gün ile, yüzde 50-59 engelliliği olanlar 16 yıl çalışıp 3700 prim gün ile, yüzde 60 ve üzeri engeli olanların ise 15 yıl, 3700 prim gün ile emekli olabilecek.

VERGİ İNDİRİMİYLE EMEKLİ KALKTI MI, NASIL OLACAK?

Mevcut uygulamada 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olan engelliler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği engellilik derecelerine göre vergi indirim belgesi alarak yaş şartı olmadan emekli olabiliyordu.

Ancak yeni düzenleme ile vergi indirim belgesi esasına dayalı sistem kaldırıldı. Artık emeklilik işlemleri Sosyaş Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çalışma gücü kaybı oranına göre yürütülecek.

EMEKLİLİK İÇİN SGK SAĞLIK KURULU RAPORU ŞARTI

Engelli emeklilik hakkından yararlanmak isteyen sigortalılar bundan sonra SGK’nın sağlık kurullarından çalışma gücü kaybı raporu alacak.

Alınan rapor SGK sağlık kurulu tarafından onaylanırsa kişinin sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını tamamlaması halinde emeklilik hakkı kazanılacak. Maliye Bakanlığının kabul ettiği raporlarda üç hastalığının engellilik oranı 30’ar puandan 90 puan olan kişiye yüzde 90 oranında engelli raporu düzenleniyor. Buna karşılık aynı kişi için düzenlenen SGK’nın raporunda çalışma gücünde kayıp oranı yüzde 30’da kalacağından bu kişi engelli emeklilik hakkından yararlanamayacak.

ESKİ ENGELLİ RAPORLARI İLE EMEKLİ OLUNUR MU?

Halen engelli raporuna dayanarak vergi indiriminden yararlanmakta olan ve prim günü ile sigortalılık süresinin dolmasını bekleyenler emekli olmak için başvurduklarında SGK sağlık kurullarından rapor almak zorunda olacaklar.

Önceki vergi indirimi raporu ile emekli olamayacaklar. SGK sağlık kurullarından aldıkları raporlardaki çalışma gücü kaybı oranına göre emekli olacaklar veya olamayacaklar.