Güncel

Ege depremleri uyarısı: 'Fayın kırıldığını görüyoruz'

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde Santorini Adası yakınlarında yaşanan sismik hareketlilik hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Son haftalarda bölgede meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Dr. Sözbilir, sismik hareketlerin büyük ölçüde volkanik kökenli olduğunu ve bölgede 20 bin civarında tremor (küçük volkanik sarsıntı) tespit edildiğini söyledi.

Santorini Adası'nda yaşanan depremlerle ilgili detayları paylaşan Prof. Sözbilir, sismik hareketliliğin başlangıçta çok az sayıda olduğunu ancak zamanla artarak bazı günlerde 400 depreme kadar çıktığını belirtti. Son günlerde ise hem deprem sayısı hem de şiddetlerinde belirgin bir düşüş yaşandığını söyledi.

"Şu anda günlük 15-20 ya da en fazla 50 depremden bahsediyoruz. İlk etapta 3-5 depremle başlamıştı. Şubat ayının başında bu sayı bazı günlerde 400'ü buldu. Ancak daha sonra düşüşe geçti. Bu, sismik hareketliliğin farklı evrelere ayrıldığını gösteriyor. Şu anda daha düşük ölçekli bir deprem fırtınası yaşanıyor.” dedi.

Prof. Sözbilir şunları söyledi:

"Şu anda hem magmanın hareketiyle oluşan küçük depremcikler var hem de fayların kırılmasıyla meydana gelen tektonik depremler birlikte çalışıyor. Bu, bölgedeki hareketliliğin devam ettiğini ancak büyük bir deprem riskinin şu an için düşük olduğunu gösteriyor."

babaocagi.com