İktidar partisinde 2024 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde yaşanan hezimetin öfkesini hala dinmemişken, sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket eden ve bütçesini vatandaşlar için harcayan muhalif belediyelerin çalışmaları devam ediyor.
Yönetimindeki pek çok belediyeyi kaybeden AKP ise çareyi belediyelerin yetkilerini kısıtlayarak işlevsizleştirmekte buldu.
İBB ve ABB başta olmak üzere 2019 yılından bu yana belediyeler tarafından açılan öğrenci yurtları bu zor ekonomik şartlarda öğrencilerin derdine derman olurken, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile belediyelerin öğrenci yurdu açma ve ruhsatlandırma yetkisi kaldırıldı.
YETKİ MEB VE GSB'YE GEÇTİ
Kabul edilen yeni düzenlemeye göre, bu yetkiler Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'na devredildi. Artık belediyeler, öğrenci yurtlarına ruhsat ve izin veremeyecek.
Ortaokul ve lise düzeyindeki yurtlar için izin ve ruhsat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilirken, yükseköğrenim düzeyindeki yurtlar için yetki Gençlik ve Spor Bakanlığı'na geçti. Her iki bakanlık, bu yetkilerini valiliklere devredebilecek. Uygulama detayları yönetmelikle belirlenecek.
BELEDİYELER DE BAKANLIĞA SORMADAN YURT AÇAMAYACAK
Düzenleme ile belediyelerin doğrudan yurt açma yetkisi de ortadan kalktı. Eğer ilgili bakanlıklar belediyelerin açmak istediği yurtlara onay vermezse, bu yurtlar açılamayacak. Bu durumun, yerel yönetimlerin sosyal hizmet alanındaki hareket alanını daraltabileceği yorumları yapılıyor.