İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2024 ve 2025 tarihli soruşturma dosyaları kapsamında kamuoyunu sarsan yeni bir operasyonun düğmesine bastı. Aralarında CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin ve eski belediye başkanları ile bazı avukat ve müteahhitlerin de bulunduğu çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Savcılığın açıklamasında, ifade ve belgelerin çoğunun etkin pişmanlık kapsamında alınan tanık beyanlarına dayandığı görüldü.
GÖZALTI GEREKÇELERİ: RÜŞVET, İRTİKAP, ÖRGÜT ÜYELİĞİ
Savcılık açıklamasına göre; soruşturmaların merkezinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınan ihalelerle ilgili olarak belirli kişilere para verilmesine dair iddialar yer alıyor. Bu süreçte adı geçen Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin’in ve şoförünün evlerinde arama ve el koyma işlemi yapıldı, gözaltına alındılar.
Yine savcılık, avukat Onur Büyükhatipoğlu’nun operasyon öncesi ve sonrası şüpheliler üzerinde baskı kurarak örgütsel çözülmeyi engellemeye çalıştığını iddia etti. Büyükhatipoğlu, "suç örgütüne üye olmak" suçlamasıyla gözaltına alındı.
ADANA ve ADIYAMAN BELEDİYE BAŞKANLARINA "İRTİKAP" SUÇLAMASI
Soruşturmada dikkat çeken isimlerden biri olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanlığı döneminde şirketlerden haksız menfaat istediği ve bazı isimleri Temizlik İşleri Müdürü Özcan Zenger’e yönlendirdiği iddiasıyla gözaltına alındı. Aynı şekilde Zenger de soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ve Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan hakkında da benzer iddialar ortaya kondu. İddialara göre, iş yapan şirketlerden haksız taleplerde bulunulduğu ve ilgili şirketlerin bu talepler karşılığında para verdiği öne sürüldü.
AKPOLAT ve AKGÜN'E DÖNÜK AYRI SORUŞTURMA
Tutuklu bulunan eski Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın suçtan elde ettiği gelirle edindiği mal varlıkları üzerine işlem yapıldığı; bu kapsamda dört şüphelinin mal varlığına el konduğu ve gözaltına alındığı açıklandı.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün hakkında da dikkat çeken iddialar yer aldı. Akgün’ün inşaat ruhsatı ve iskan izinleri karşılığında bazı müteahhitlerden taşınmaz talep ettiği, bazılarını ise yakınları üzerine yaptığı belirtildi. Bu kapsamda dört şüpheli hakkında daha gözaltı kararı verildi.
SİYASİ YANSIMALAR ve ZAMANLARA TARTIŞMASI
CHP’li büyükşehir ve il belediyelerine yönelik yürütülen bu geniş çaplı operasyon, siyasi kulislerde geniş yankı uyandırdı. Özellikle etkin pişmanlıkla tahliye edilen bazı sanıkların ifadelerine dayanan ve yerel seçimlerin hemen ardından yoğunlaşan bu sürecin zamanlaması dikkat çekti.
CHP kaynakları, “hukukun siyasi saiklerle kullanıldığı” yönündeki endişelerini dile getirirken, iktidarın yerel yönetimlere karşı sistematik bir operasyon başlattığını savunuyor. Soruşturmalarda kamuoyuna sunulan iddiaların ne kadarının somut delillerle desteklendiği ise önümüzdeki günlerde netleşecek.